Eigen persoonlijke trouwambtenaar

De trouwceremonie is eigenlijk waar het echt om draait op jullie bruiloft. Natuurlijk zijn de jurk, de auto en het feest ook heel leuk, maar zonder de ceremonie zijn jullie aan het einde van de dag alsnog niet officieel getrouwd. Dit belangrijke moment moet voldoen aan een aantal voorwaarden, maar kun je daarnaast zo regelen als je zelf wilt, bijvoorbeeld met live muziek, jullie eigen geloften of een kinderakte voor de bruidskinderen.

De trouwambtenaar heeft een belangrijke rol bij jullie ceremonie. Hij of zij kan de ceremonie super persoonlijk en bijzonder maken, op een manier die precies bij jullie past. Ook voor het kiezen van de trouwambtenaar zijn er een aantal verschillende mogelijkheden als je trouwt in het Westland:

Eigen persoonlijke trouwambtenaar

Zie je het niet zitten om jullie huwelijk door een onbekende te laten voltrekken, dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een familielid hierbij te laten helpen. Hoe bijzonder is het als je broer, zus of tante jullie elkaar het JA-woord laten geven? Deze persoon kan aangesteld worden als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) en wordt daardoor bevoegd om voor 24 uur 1 huwelijk te sluiten. Als bruidspaar moet je een verzoek indienen bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis. Daarnaast moet de persoon die jullie gaat trouwen een bewijs van goed gedrag inleveren. Als dit wordt goedgekeurd, wordt het verzoek door de rechter toegewezen en wordt de BABS benoemd en beëdigd om 1 huwelijk te sluiten. Aan de BABS wordt uitgelegd hoe het huwelijk geldig gesloten wordt. Tijdens het huwelijk is naast jullie BABS ook een ambtenaar van de gemeente aanwezig. Deze zal erop toezien dat het huwelijk officieel wordt gesloten en dus ook rechtsgeldig is. 

Deze optie is helaas niet mogelijk bij het voltrekken van een gratis huwelijk of een huwelijk tegen gereduceerd tarief. Het benoemen van een eigen persoonlijke trouwambtenaar kun je aanvragen via het instemmingsformulier. De aanvraag moet 3 maanden voor de huwelijksdatum zijn ingediend.

Voorwaarden en kosten

Een trouwambtenaar van eigen keuze moet:
- Meerderjarig en handelingsbekwaam zijn
- Bekend zijn met de wetten en regels voor het voltrekken van een huwelijk of partnerschap
- Zich houden aan de afspraken die in Westland gelden voor het voltrekken van een huwelijk of partnerschap
De kosten van het benoemen van een niet eerder beëdigde trouwambtenaar van eigen keuze zijn € 175,- en de gemeente geeft geen vergoeding aan trouwambtenaren van eigen keuze die eenmalig een huwelijk of partnerschap sluiten in Westland.

Terug naar overzicht