Zelfstandig werkend trouwambtenaar

De trouwceremonie is eigenlijk waar het echt om draait op jullie bruiloft. Natuurlijk zijn de jurk, de auto en het feest ook heel leuk, maar zonder de ceremonie zijn jullie aan het einde van de dag alsnog niet officieel getrouwd. Dit belangrijke moment moet voldoen aan een aantal voorwaarden, maar kun je daarnaast zo regelen als je zelf wilt, bijvoorbeeld met live muziek, jullie eigen geloften of een kinderakte voor de bruidskinderen.

De trouwambtenaar heeft een belangrijke rol bij jullie ceremonie. Hij of zij kan de ceremonie super persoonlijk en bijzonder maken, op een manier die precies bij jullie past. Ook voor het kiezen van de trouwambtenaar zijn er een aantal verschillende mogelijkheden als je trouwt in het Westland:

Trouwambtenaar naar eigen keuze 

Als je geen trouwambtenaar van de gemeente wilt kiezen, heb je als optie om een professionele trouwambtenaar in te huren om jullie huwelijk te beëdigen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Dirk Zeelenberg en Jan Versteeg. Deze trouwambtenaren zijn al eerder benoemd en beëdigd om een huwelijk te sluiten. Daarnaast werken er in het Westland en daarbuiten nog veel meer zelfstandige sprekers die zijn beëdigd als trouwambtenaar. Zij kunnen naar aanleiding van een ontmoeting een mooie en persoonlijke ceremonie in elkaar zetten. Naast de standaard gemeentelijke kosten, betaal je dan dus nog extra voor de trouwambtenaar. 

Deze optie is helaas niet mogelijk bij het voltrekken van een gratis huwelijk of een huwelijk tegen gereduceerd tarief. Het benoemen van een zelfstandige ambtenaar kun je aanvragen via het instemmingsformulier. De aanvraag moet 3 maanden voor de huwelijksdatum zijn ingediend.

Voorwaarden en kosten

Een zelfstandig werkend ambtenaar moet:
- Meerderjarig en handelingsbekwaam zijn
- Bekend zijn met de wetten en regels voor het voltrekken van een huwelijk of partnerschap
- Zich houden aan de afspraken die in Westland gelden voor het voltrekken van een huwelijk of partnerschap
De kosten van het benoemen van een zelfstandige trouwambtenaar die al eerder benoemd en beëdigd is in een andere gemeente, zijn € 125,- die je aan de gemeente betaald. Daarbij komen nog de kosten die de zelfstandig werkend trouwambtenaar zelf hanteert. De hoogte hiervan verschilt per persoon. De gemeente geeft geen vergoeding aan zelfstandig werkend trouwambtenaren die eenmalig een huwelijk of partnerschap sluiten in Westland.

Terug naar overzicht