Naamgebruik en naamwijziging

Vanaf het moment dat je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, kun je bij de gemeente aangeven met welke achternaam je bekend wilt zijn in het dagelijkse leven. Aan het wijzigen van je naamgebruik bij trouwen of partnerschap zijn geen kosten verbonden.

Geboortenaam

Je staat altijd met je geboortenaam geregistreerd in de basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA). Je geboortenaam blijft ook altijd op je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staan. Ook als je burgerlijke staat verandert. Je kunt wel de achternaam van je partner op deze documenten laten vermelden.

Burgerlijke staat

Je burgerlijke staat wijzigt bijvoorbeeld door een huwelijk, partnerschap of een scheiding. Je kunt dan kiezen met welke achternaam of combinatie van achternamen je bekend wilt zijn en aangeschreven wilt worden. Deze keuze wordt ook geregistreerd in de BRP. Je kunt kiezen uit:

  • eigen naam
  • naam partner
  • naam partner - eigen naam
  • eigen naam - naam partner

Dit geldt voor beide partners: je man kan er dus ook voor kiezen alleen jouw achternaam aan te nemen! Tijdens het maken van de melding moeten jullie allebei aangeven welke achternaam je aan wilt nemen.

Instanties gebruiken je gegevens uit de BRP en schrijven je aan met de naam die je gekozen hebt (bijv. de Belastingdienst).

Terug naar overzicht