Bedankjes voor je gasten na het feest: wel of niet?

De bedankjes na een bruiloft: voor sommige bruiden dé hoofdbreker van het jaar en voor sommige bruidegommen dé grootste onzin. Geven jullie nog een extra cadeautje mee naar huis aan jullie gasten?

Is een bedankje echt nodig?

Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant besluiten jullie om te gaan trouwen en zijn de mensen die je uitnodigt eregast om jullie liefde te bezegelen. Ze mogen dus eigenlijk jullie bedanken dat ze er bij mogen zijn op jullie mooiste dag. Dit doen ze dan ook door vaak toch even een nieuw jurkje te kopen, de haartjes mooi te laten doen bij de kapster en een cadeautje voor jullie mee te brengen. In ruil daarvoor krijgen ze een stralend bruidspaar, een mooie ceremonie, een knalfeest met heerlijke hapjes en drankjes en een gezellige dag of avond. 

Jullie geven aan de gehele dag al genoeg geld uit, wat grotendeels op gaat aan het diner en het feest (dus aan de gasten). Daarom vinden de meeste mannen het de grootste onzin om aan het einde van het feest ook nog een bedankje mee naar huis te geven. Daarbij kan het voorkomen dat de gasten een lekker wijntje of biertje op hebben, waardoor ze de bedankjes niet eens zien staan en niks mee naar huis nemen. Of het thuis direct weggooien.

Originaliteitsprijs

Maar voor de vrouwen is het anders. Omdat jullie gasten zich zo hebben opgedoft en misschien ook wel voor jullie een dag vrij hebben genomen, voelt het toch attent om nog een kleinigheidje mee naar huis te geven als aandenken aan jullie trouwdag. Maar daar komt het: wat geef je dan mee?
Natuurlijk zijn er honderden sites met ideeën voor bedankjes, waar je ze standaard kunt kopen. Of zelfs met jullie namen en datum erop. Zo gepiept, niks meer aan doen.

Maar wat als je niet voor standaard wilt gaan, maar écht iets leuks wilt geven? Dan wordt het een ander verhaal. Heb je genoeg tijd om zelf iets te knutselen of wil je dat iemand anders dit voor je doet (zoals bijvoorbeeld Jouw Regeltante)? Heb je zelf al een idee of sta je open voor suggesties? Kies vooral voor iets wat bij jullie past, bij jullie thema (als je die hebt) en houd er rekening mee dat sommige gasten het meteen weg zullen gooien (sorry). 

Een bedankje hoeft niet duur te zijn, maar kan toch heel waardevol worden voor jullie en je gasten. Geef iets waar je gasten iets aan kunnen hebben (snoepjes, anti-katerpakketje of een bieropener). Een leuk vaasje met jullie namen en trouwdatum erin gegraveerd zal helaas niemand op z'n dressoir zetten, behalve je schoonmoeder.

Wat geven jullie aan je gasten? Heb je dit standaard gekocht of zelf gemaakt? Of wat heb je weleens op een bruiloft gekregen als bedankje wat je vreselijk vond of juist superleuk?

Terug naar overzicht