Trouwen in je eigen kas

Hebben jullie een eigen tuinbouwbedrijf of hebben je ouders een mooie kas waar je elkaar het JA-woord wil geven? Of willen jullie heel graag trouwen in de achtertuin? Dit is gelukkig allemaal mogelijk in het mooie Westland! Maar weet waar je aan begint, want er komt heel veel bij kijken.

De ceremonie op eigen grond

Wil je het belangrijkste deel van jullie trouwdag in de achtertuin houden? Dat wordt door de gemeente gezien als 'externe trouwlocatie'. Hiervoor moet je een toestemming vragen aan de gemeente en na goedkeuring is het mogelijk om er te trouwen. Een trouwambtenaar van de gemeente kan deze ceremonie voltrekken, dit wordt gedaan zonder ondersteuning van een bode. Je kunt bijvoorbeeld je ceremoniemeesters vragen om hierbij te helpen, zodat de muziek op het juiste moment aangezet wordt en de gasten weten waar ze moeten gaan zitten. Je kunt hiervoor ook een zelfstandig werkend trouwambtenaar vragen.

Party-time

Hoe gaaf is het als je het trouwfeest geeft in de schuur van je eigen kas?! Natuurlijk is het fijn als de schuur ietsjepietsje minder stoffig is dan wanneer er gewerkt wordt, aangezien de gasten hun mooiste goed aantrekken voor jullie. Voor een feest heb je een DJ of band nodig en wellicht wat entertainment voor je gasten, zoals bijvoorbeeld een fotohokje. Dit is vrijwel hetzelfde als bij een feest op een 'gebruikelijke trouwlocatie'.

Het grote verschil voor het dag- én avondprogramma op jullie eigen locatie zit eigenlijk het meeste in de volgende onderdelen: 

  • de aankleding: zoals mooie stoelen voor de gasten, een prieeltje waar jullie onder kunnen zitten en eventueel een grote tent of gespannen doeken, voor als het weer lastig te voorspellen is. Of het ombouwen van de schuur naar een feestzaal, door middel van het huren van een garderobe, statafels en mobiele toiletten. Zorg ook voor een aangename temperatuur voor je gasten, door bijvoorbeeld een aantal heaters neer te zetten.
  • de decoratie: hiermee creëer je een romantische en feestelijke sfeer in de achtertuin, kantine of schuur, zodat dit net zo gezellig wordt. Denk aan lantaarns of lampionnen voor 's avonds, gedrapeerde doeken om gedeeltes af te zetten en mooie bloemstukken.
  • de catering: tijdens de ceremonie kun je dit zelf regelen als je dat zou willen, door een aantal flessen champagne te kopen en van tevoren de broodjes te smeren. Als je een feest wilt geven op je eigen locatie is dit wel een ander verhaal. Een cateringbedrijf of partyservice kan dit voor je uit handen nemen door alles mee te nemen, van een bar met tap, koelkasten met drinken en heerlijke hapjes.

Check van tevoren even goed of je misschien een vergunning nodig hebt voor het geven van een feest, je wilt natuurlijk niet dat er wat extra ongenode gasten in zwart-gele uniforms binnenstappen.

Terug naar overzicht