Kinderen op je bruiloft: ja of nee?

Het blijft een dingetje: Nodig je wel of geen kinderen uit op je bruiloft? Wat moet je op de uitnodiging neerzetten om subtiel te laten weten dat alleen de volwassenen als daggast mogen komen? Is dit weer anders als je zelf wel kinderen hebt die op de bruiloft aanwezig zijn?

Wie past er op?

Hebben jullie kinderen een speciale taak op jullie bruiloft? Hoe leuk is het als ze de ringen na het JA-woord aan jullie kunnen geven?! Of, als ze al wat ouder zijn, zich in ieder geval kunnen herinneren dat papa & mama getrouwd zijn. Krijgen de meiden een jurk aan die lijkt op jouw trouwjurk? Of de jongens hetzelfde pak als de bruidegom?
Het is logisch dat je eigen kinderen aanwezig zijn op jullie trouwdag. Het is in dit geval soms wel lastig om een oppas te vinden voor 's avonds, want al je oppasadresjes zijn waarschijnlijk ook uitgenodigd! Neefjes en nichtjes van je eigen broers of zussen zijn vaak ook geen discussiepunt, die horen bij de familie. Maar hoe ga je om met kinderen van anderen?

Voor je eigen kinderen kan het heel leuk zijn als er meer speelmaatjes aanwezig zijn. Maar het belangrijkste is dat jullie het willen en het de ceremonie niet verstoord. Mocht je de kinderen van je vrienden of kennissen ook willen uitnodigen, zorg dan wel voor wat vermaak en iemand die ze in de gaten houdt. Je wilt zelf toch niet in je trouwjurk achter de kids aan rennen? Zorg tijdens de receptie voor een leuk speelhoekje, springkussen of entertainment. Zolang de kids zich vermaken is er vaak niks aan de hand, maar zodra ze zich gaan vervelen, kan het de dag verstoren. Het zou toch zonde zijn als jullie geloften, waar je zo lang over na hebt gedacht, niet meer te verstaan zijn door het geklets of gehuil van een ander kindje?

Uitnodiging

Of je nu wel zelf kinderen hebt, of juist niet, er is een soort ongeschreven regel die iedereen zou moeten kennen als het gaat om de uitnodigingen. Hier komtie: Degenen van wie de naam op de envelop/uitnodiging is geschreven, is uitgenodigd! (Dit geldt ook bij uitnodigingen voor collega's zonder partner en vrienden met (net nieuwe) verkering, die je nog niet hebt ontmoet). Om te laten weten dat de kinderen wél zijn uitgenodigd, kun je alle namen van het gezin op de uitnodiging zetten, of: Familie ... Op die manier is het duidelijk dat iedereen mag komen.

Je kunt het natuurlijk ook bespreken met de desbetreffende gasten. Misschien zijn de kinderen wel welkom op je bruiloft, maar wíllen de ouders ze helemaal niet meenemen. Zorg dat je dit van tevoren weet, want anders staat die clown die je geregeld hebt straks voor niks hondjes te vouwen van je pastelkleurige ballonnen!

Terug naar overzicht